Home » Kijkafstand TV

Kijkafstand TV

door tvadvies-operator

Hoe kun je de kijkafstand bepalen voor de juiste afmeting van je televisie? Hoe groot moet een televisie zijn voor in mijn woonkamer, slaapkamer of voor in de keuken? De kijkafstand voor een tv bepalen gaat erg eenvoudig. Bepaal met de afstand tussen de tv en de bank, bed of stoel het ideale formaat voor je televisie. De kijkafstand van de meest populaire televisies bekijk je hieronder:

Kijkafstand TV per formaat:

Samsung UE32T5300C (2021)

Samsung UE32T5300C

Als je een tv voor kleine kamers zoekt, is de Samsung UE32T5300C iets voor jou. Deze 32 inch tv heeft een compact formaat. Dit maakt hem ideaal voor je keuken of slaapkamer. Verbind hem met internet en krijg toegang tot diverse smart functies.
Lees verder >>

LG 43UP77006LB (2021)

LG 43UP77006LB

De LG 43UP77006LB laat al jouw films, series en programma’s in scherpe 4K resolutie zien. De 4K resolutie zorgt voor scherpe beelden, waardoor subtiele details goed zichtbaar zijn.
Lees verder >>

Samsung Neo QLED 50QN92A (2021)

Samsung Neo QLED 50QN92A

Met de Samsung Neo QLED 50QN92A geniet je tijdens de film van scherp beeld en dynamisch geluid. Neo QLED is een techniek die gericht is op de achtergrondverlichting van een tv. Deze smart tv beschikt over het Tizen besturingssysteem
Lees verder >>

LG OLED55G1RLA

De LG OLED55G1RLA is een stijlvolle tv waarmee je geniet van heldere beelden met diepe zwartwaarden en een krachtig contrast. Dankzij de meegeleverde muurbeugel hangt je tv als een schilderij strak tegen de muur.

Lees verder >>

Philips 65OLED805

Philips Ambilight 65OLED805

Met de Philips 65OLED805 ben je verzekerd van een scherp beeld met een levensecht contrast en realistische kleuren. De tv is uitgerust met een OLED scherm waarbij de pixels zelf kleuren produceren en oplichten.

Lees verder >>

Sony KE-75XH9005P (2021)

Sony KE-75XH9005P

Met de Sony KE-75XH9005P geniet je van scherpe, vloeiende beelden in al je favoriete content. De tv beschikt over 4K resolutie, waardoor je veel details ziet in bijvoorbeeld een berglandschap. Ook als je van actie houdt zie je scherpe beelden dankzij de 100 hertz beeldverversing.
Lees verder >>

Kijkafstand TV bepalen

Het bepalen van kijkafstand voor een TV is erg belangrijk. Dit voorkomt dat je een te grote of te kleine televisie aanschaft. De kijkafstand van een TV bepalen gaat vaak in meters. Het berekenen van de afstand van de tv naar de bank, stoel of een bed kun je doen met een meetlint. Schrijf de afstand op zodat je deze niet vergeet. Hoe kun je nu van de kijkafstand het juiste formaat kiezen?

De kijkafstand van een televisie staat tegenwoordig aangegeven bij het bewuste model. Vaak zie je hier informatie over de minimale en maximale kijkafstand. Doordat dit een ruime afmeting is, kun je bij jouw opgemeten kijkafstand alsnog kiezen uit verschillende formaten. De ideale kijkafstand kun je op deze pagina bekijken. Wij hebben daar een handige tabel voor gemaakt.

De afstand tussen de bank en tv is de meest gemeten afstand. Omdat elke woonkamer verschillend van elkaar is, is er geen standaard ‘woonkamer tv formaat’. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en wensen om uiteindelijk het gewenste tv formaat te kiezen.

Het maakt voor het bepalen van de kijkafstand niet uit het de televisie is voorzien van een LCD, OLED of QLED scherm.  Beide schermen zijn wel verschillend van elkaar, maar zijn niet van invloed op de kijkafstand.

Wat is de ideale kijkafstand?

Welk formaat tv heeft nu de ideale kijkafstand voor mij? Dit is een veelgestelde vraag tijdens de zoektocht naar een nieuwe televisie. Wat is de ideale kijkafstand wordt dan ook vaak aan een verkoper gevraagd. Het bepalen van de ideale kijkafstand voor een televisie is geheel afhankelijk van de afstand tussen de tv en de bank, stoel of een bed. De vraag zoals wat is de juiste kijkafstand is vaak lastig te beantwoorden omdat dit voor iedereen persoonlijk is. Wil je een televisie die niet opvalt en bescheiden mag zijn, of mag het juist als pronkstuk in de kamer aanwezig zijn?

De TV afmeting is grotendeels afhankelijk van de kijkafstand in meters. Hoe groter deze afstand, hoe groter de afmeting van de televisie. De verhouding kun je ongeveer bepalen met de factor 15. Per meter afstand kun je 15 inch tv aanhouden. In de tabel kun je deze afstanden bekijken samen met de TV afmetingen. De diameter van de TV kun je in inches en centimeters bekijken.

Kijkafstand TV 4K

De beeldresolutie van een televisie is een grote factor voor het bepalen van de kijkafstand. Wie wel eens dichtbij een televisie heeft gestaan ziet vaan de pixels waardoor het beeld niet mooi is. Hoe verder je weg staat, hoe scherper het beeld wordt omdat je ogen deze kleine details niet meer kunnen zien. Met de komst van 4K televisies zijn de pixels een stuk kleiner geworden waardoor je een grotere televisie kunt plaatsen zonder verlies van kwaliteit. De kijkafstand van een 4K TV is dan ook anders dan van een Full HD televisie. Met de opkomst van de 8K televisies zal de kijkafstand nog weer gaan verschillen. Benieuwd wat de beste 4K televisie van dit moment is? 

Kijkafstand inch TV

De kijkafstand van een televisie wordt vaak gemeten aan de hand van de afstand tussen de tv en de bank, stoel of bed. Deze afstand staat gelijk aan een bepaald tv formaat. De kijkafstand inch tv werkt net andersom. Op basis van het tv formaat in inch kun je bekijken welke kijkafstand hierbij past. Wil je graag een bepaald tv formaat in inch maar twijfel je of dit past? Maak dan handig gebruik van de kijkafstand inch tv methode. In één oogopslag zie je de ideale kijkafstand bij een bepaald tv formaat.

Afstand TV gamen

Wie veel aan het gamen is, wil daar natuurlijk de beste tv voor gebruiken. Het juiste formaat is daarbij erg belangrijk. Over het algemeen zit je dichterbij een televisie wanneer je aan het gamen bent. De afstand van een TV bij gamen is dan ook anders dan bij normaal TV kijken. De beeldresolutie is hierbij erg belangrijk omdat je dichter bij de televisie zit. Daarnaast moet de televisie een lage input lag hebben zodat je realtime kunt reageren met je console zonder vertraging. De afstand van een TV voor gamen kun je een slag groter aanhouden dan voor normaal tv kijken.

Kijkafstand TV tabel

 
TV formaat inchDiameter in cmKijkafstand in meters
32 inch81 centimeter2 – 2,5 meter
43 inch109 centimeter3 – 3,5 meter
50 inch127 centimeter3,5 – 4 meter
55 inch140 centimeter4 – 4,5 meter
65 inch165 centimeter4,5 – 5,5 meter
75 inch189 centimeter5,5 – 6,5 meter
85 inch216 centimeter6,5 – 7,5 meter

Populaire pagina's