Home » Kijkafstand TV

Kijkafstand TV

door tvadvies-operator

Hoe kun je de kijkafstand bepalen voor de juiste afmeting van je televisie? Hoe groot moet een televisie zijn voor in mijn woonkamer, slaapkamer of voor in de keuken? De kijkafstand voor een tv bepalen gaat erg eenvoudig. Bepaal met de afstand tussen de tv en de bank, bed of stoel het ideale formaat voor je televisie. De kijkafstand van de meest populaire televisies van 2024 bekijk je hieronder:

Kijkafstand TV per formaat:

Samsung UE32T5300C (2021)

32 inch televisies

Als je een tv voor in een kleine kamer zoekt, is dit een geschikt formaat. Een 32 inch tv is ideaal voor in de keuken of in een kleine slaapkamer. Verbind hem met internet en krijg toegang tot diverse smart functies en apps.

Lees verder >>

LG 43UP77006LB (2021)

43 inch televisies

In een iets grotere ruimte kun je het beste kiezen voor een 43 inch televisie. Dit formaat is tevens in het scherpe 4K verkrijgbaar en je kunt kiezen uit OLED of QLED. Alle subtiele details zijn goed zichtbaar op dit formaat.

Lees verder >>

Kijkafstand 50 inch televisie

50 inch televisies

In de woonkamer of een ruime slaapkamer kun je een 50 inch televisie plaatsen. Dit formaat past namelijk het beste bij een kijkafstand tussen de 3,5 en de 4 meter. Er zijn verschillende merken en modellen waaruit je kunt kiezen.

Lees verder >>

55 inch televisies

Dit is het meest gekozen formaat voor in een woonkamer. Een televisie met een diameter van 55 inch heeft namelijk een kijkafstand van ongeveer 4 tot 4,5 meter. Menig woonkamer heeft deze afstand tussen de bank en tv.

Lees verder >>

Philips 65OLED805

65 inch televisies

Wie op een groot formaat televisie wil kijken en op ongeveer 4,5 tot 5,5 meter afstand zit, kan het beste kiezen voor een 65 inch televisie. Met een platte muurbeugel en soundbar maak je er een echte thuisbioscoop van.

Lees verder >>

Sony KE-75XH9005P (2021)

75 inch televisies

Heb je een grote woonkamer en zit je op ongeveer 5,5 tot 6,5 meter afstand van je televisie? Een formaat van 75 inch is dan het best passend. Zit je regelmatig dichterbij de televisie dan adviseren wij een slag kleiner aan.

Lees verder >>

Kijkafstand TV bepalen

Het bepalen van kijkafstand voor een TV is erg belangrijk. Dit voorkomt dat je een te grote of te kleine televisie aanschaft. De kijkafstand van een TV bepalen gaat vaak in meters. Het berekenen van de afstand van de tv naar de bank, stoel of een bed kun je doen met een meetlint. Schrijf de afstand op zodat je deze niet vergeet. Hoe kun je nu van de kijkafstand het juiste formaat kiezen?

De kijkafstand van een televisie staat tegenwoordig aangegeven bij het bewuste model. Vaak zie je hier informatie over de minimale en maximale kijkafstand. Doordat dit een ruime afmeting is, kun je bij jouw opgemeten kijkafstand alsnog kiezen uit verschillende formaten. De ideale kijkafstand kun je op deze pagina bekijken. Wij hebben daar een handige tabel voor gemaakt.

De afstand tussen de bank en tv is de meest gemeten afstand. Omdat elke woonkamer verschillend van elkaar is, is er geen standaard ‘woonkamer tv formaat’. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en wensen om uiteindelijk het gewenste tv formaat te kiezen.

Het maakt voor het bepalen van de kijkafstand niet uit het de televisie is voorzien van een LCD, OLED of QLED scherm.  Beide schermen zijn wel verschillend van elkaar, maar zijn niet van invloed op de kijkafstand.

Wat is de ideale kijkafstand?

Welk formaat tv heeft nu de ideale kijkafstand voor mij? Dit is een veelgestelde vraag tijdens de zoektocht naar een nieuwe televisie. Wat is de ideale kijkafstand wordt dan ook vaak aan een verkoper gevraagd. Het bepalen van de ideale kijkafstand voor een televisie is geheel afhankelijk van de afstand tussen de tv en de bank, stoel of een bed. De vraag zoals wat is de juiste kijkafstand is vaak lastig te beantwoorden omdat dit voor iedereen persoonlijk is. Wil je een televisie die niet opvalt en bescheiden mag zijn, of mag het juist als pronkstuk in de kamer aanwezig zijn?

De TV afmeting is grotendeels afhankelijk van de kijkafstand in meters. Hoe groter deze afstand, hoe groter de afmeting van de televisie. De verhouding kun je ongeveer bepalen met de factor 15. Per meter afstand kun je 15 inch tv aanhouden. In de tabel kun je deze afstanden bekijken samen met de TV afmetingen. De diameter van de TV kun je in inches en centimeters bekijken.

Kijkafstand TV 4K

De beeldresolutie van een televisie is een grote factor voor het bepalen van de kijkafstand. Wie wel eens dichtbij een televisie heeft gestaan ziet vaan de pixels waardoor het beeld niet mooi is. Hoe verder je weg staat, hoe scherper het beeld wordt omdat je ogen deze kleine details niet meer kunnen zien. Met de komst van 4K televisies zijn de pixels een stuk kleiner geworden waardoor je een grotere televisie kunt plaatsen zonder verlies van kwaliteit. De kijkafstand van een 4K TV is dan ook anders dan van een Full HD televisie. Met de opkomst van de 8K televisies zal de kijkafstand nog weer gaan verschillen. Benieuwd wat de beste 4K televisie van dit moment is? 

Kijkafstand inch TV

De kijkafstand van een televisie wordt vaak gemeten aan de hand van de afstand tussen de tv en de bank, stoel of bed. Deze afstand staat gelijk aan een bepaald tv formaat. De kijkafstand inch tv werkt net andersom. Op basis van het tv formaat in inch kun je bekijken welke kijkafstand hierbij past. Wil je graag een bepaald tv formaat in inch maar twijfel je of dit past? Maak dan handig gebruik van de kijkafstand inch tv methode. In één oogopslag zie je de ideale kijkafstand bij een bepaald tv formaat.

Afstand TV gamen

Wie veel aan het gamen is, wil daar natuurlijk de beste tv voor gebruiken. Het juiste formaat is daarbij erg belangrijk. Over het algemeen zit je dichterbij een televisie wanneer je aan het gamen bent. De afstand van een TV bij gamen is dan ook anders dan bij normaal TV kijken. De beeldresolutie is hierbij erg belangrijk omdat je dichter bij de televisie zit. Daarnaast moet de televisie een lage input lag hebben zodat je realtime kunt reageren met je console zonder vertraging. De afstand van een TV voor gamen kun je een slag groter aanhouden dan voor normaal tv kijken.

Kijkafstand TV tabel

 
TV formaat inchDiameter in cmKijkafstand in meters
32 inch81 centimeter2 – 2,5 meter
43 inch109 centimeter3 – 3,5 meter
50 inch127 centimeter3,5 – 4 meter
55 inch140 centimeter4 – 4,5 meter
65 inch165 centimeter4,5 – 5,5 meter
75 inch189 centimeter5,5 – 6,5 meter
85 inch216 centimeter6,5 – 7,5 meter

Populaire pagina's