Home » OLED en QLED verschillen

OLED en QLED verschillen

door tvadvies-operator

Wat zijn de verschillen tussen OLED en QLED? Het scherm van een televisie kan op verschillende manieren zijn opgebouwd. De verlichting van de pixels kan hierbij verschillend zijn. Zo kun je kiezen uit een OLED of QLED scherm. Op deze pagina lees alles over deze verschillen zodat jij de juiste keuze kunt maken. 

Door de verschillen duidelijk uit te leggen kun jij de keuze maken of je een nieuwe TV moet zijn voorzien van een OLED of QLED scherm. De meest gestelde vraag bij het kiezen is ‘Wat is beter: OLED of QLED?’ Een antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van je eigen voorkeuen. Wil je juist de hoogste helderheid of de diepste zwartwaarde? 

Bekijk hieronder wat door ons goed beoordeelde televisies zijn met een OLED en QLED scherm. Met één van deze modellen kijk je je favoriete film of serie in de beste beeldkwaliteit en met een mooi geluid. Het grootste voordeel is dat deze televisies door coolblue snel en gratis bij je worden bezorgd.

Goed beoordeelde OLED en QLED televisies 2024:

Samsung Neo QLED TV

Samsung Neo QLED

Met de Samsung Neo QLED televisies komen je favoriete films, series en games realistisch en levendig in beeld. Deze 4K en 8K televisies hebben haarscherp beeld en hebben een zeer hoge helderheid en minder reflectie.

Lees verder >>

Samsung QD OLED TV

Samsung QD OLED

De Samsung QD OLED is een combinatie van een QLED en een OLED scherm. Je hebt niet alleen een zeer goede helderheid, ook het contrast is goed. Het is de nieuwste techniek die Samsung heeft toegepast in een televisie.

Lees verder >>

LG OLED TV

LG OLED

De OLED televisies van LG staan bekend om de zeer diepe zwartwaarde en het goede contrast. Zwart is ook echt zwart. Ook hebben OLED tv’s een goede kijkhoek waardoor je ook schuin goed naar de televisies kunt kijken.

Lees verder >>

Philips The One Ambilight

Met een Philips The One Ambilight televisie bekijk jij haarscherpe en kleurrijke beelden. Dankzij HDR ziet het er zeer realistisch uit. Met de Ambilight techniek kleurt je muur mee met de actie op het scherm. Lees verder >>

Verschillen tussen OLED en QLED

Wat zijn nu precies de verschillen tussen een OLED en QLED televisie? Er zijn vele overeenkomsten tussen beide waardoor het soms lastig kan zijn op een keuze te maken. Zo zijn beide televisies in verschillende maten verkrijgbaar en ook de resolutie kan in 4K of in 8K zijn. Wat is dan het verschil tussen een OLED en QLED televisie? De verschillen worden veroorzaakt doordat OLED elke pixel voorziet van eigen verlichting. QLED maakt gebruik van achtergrond verlichting. In onderstaande tabel kun je de verschillen tussen beide eenvoudig vergelijken.

OLEDQLED
Hoogste zwartwaardeFelste en scherpste witwaarden
Pixels worden apart van elkaar verlichtHoogste helderheid
Meest precieze kleurweergaveGrootste kleurvolume
Grootste kijkhoekGeen risico op inbranden
OLED EVO als nieuwste variantNeo QLED als nieuwste variant

Wat is beter: OLED of QLED?

De meest gestelde vraag bij het kopen van een nieuwe televisie is nog steeds: Wat is beter, een OLED of QLED TV. Met de komst van de OLED EVO en de Neo QLED worden de verschillende tussen beide varianten steeds kleiner. De verlichting bij een QLED gaat via een achterpaneel. Hierdoor krijgen meerdere pixels dezelfde lichtsterkte. Bij een OLED is dit niet te geval waardoor de zwartwaarde hoger is. Zwart is ook echt zwart. Met de komst van Neo QLED is dit verschil aanzienlijk verkleind doordat er kleinere led-verlichting wordt gebruikt. De aansturing gaat daardoor preciezer wat resulteert in een beter contrast en dus een betere zwartwaarde. OLED EVO heeft de helderheid aanzienlijk verhoogd. De verschillen worden daardoor steeds kleiner.

OLED of QLED voor films kijken

Wie gek is op het kijken van films wil dit natuurlijk op de beste tv doen. De beste tv van 2024 heeft de beste beeldkwaliteit, laagste energieverbruik en voldoende aansluitingen voor je apparatuur en soundbar. Voor wie veel films kijkt kunnen de verschillen tussen OLED en QLED een doorslaggevende factor zijn. Op basis van de bovenstaande tabel kun je de verschillen goed zien. Het is afhankelijk van je eigen situatie wat het best passend is. Heb je te maken met bijvoorbeeld veel omgevingslicht of wil je een brede kijkhoek? Dit kan van invloed zijn of je een OLED of QLED TV voor films kijken nodig hebt. De door ons aanbevolen televisies bovenaan de pagina zijn uitstekend geschikt voor het kijken van films. 

Is OLED beter bij sport en gamen of QLED?

Sportwedstrijden zoals voetbal, autorace, Formule 1 en tennis bevatten veel snel bewegende beelden. Ook bij het gamen bewegen de beelden erg snel. Wat is dan het beste? Moet je een OLED of QLED kiezen bij sport en gamen? Beide zijn goed. Wat meer van belang is, is de hoeveelheid Hertz. Een 50 of 100 Hz TV maakt veel verschil. Het meest vloeiende beeld krijg je met een 100 Hz televisie.

Wat is het energieverbruik?

Een oudere televisie kan veel stroom verbruiken. Door de LED technologie is het stroomverbruik van een OLED en QLED TV flink verminderd. De afmeting van het scherm is de grootste factor als het gaat om energieverbruik. Daarnaast zit er nog een klein verschil tussen het energieverbruik van een OLED en QLED scherm. Omdat OLED elke pixel individueel verlicht is dit iets energiezuiniger. In de praktijk is dit verschil bijna niet terug te zien op de eindafrekening. Door de televisie in ECO stand te zetten kan meer energie worden bespaard. De televisie dimt de verlichting automatisch waardoor er minder stroom wordt verbruikt. Het verschil in energieverbruik tussen een OLED en QLED TV is naar onze mening geen reden om voor het een of het ander te kiezen.

Prijsverschil

Een belangrijke laatste reden om te kiezen voor een OLED of QLED is het prijsverschil. Wanneer je de verschillende televisies bekijkt in een bepaald formaat dan zie je grote prijsverschillen. Dit heeft niet alleen te maken met het productiejaar of model jaar maar ook met de specificaties. Heeft de TV bijvoorbeeld Bluetooth, Apple TV en bepaalde apps. Ook de hoeveelheid Hertz bepaalt de prijs. Als laatste het prijsverschil tussen beide soorten televisies. Omdat de prijs van een televisie van verschillende factoren en eigenschappen afhankelijk is, kan niet direct gezegd worden dat er een prijsverschil zit tussen beide tv schermen. Als je met behulp van bovenstaand schema hebt bepaald wat het beste bij je past, kun je in de juiste prijsklasse de beste tv uitkiezen. Bovenaan deze pagina kun je de verschillende televisies bekijken die wij als beste hebben beoordeeld. Bij elke TV staat bij of het een OLED scherm heeft of is voorzien van een QLED scherm.

Populaire pagina's