Home » Local dimming verschillen

Local dimming verschillen

door tvadvies-operator

Wat is local dimming en welke soorten zijn er? De term local dimming wordt gebruikt om aan te geven op welke manier de televisie de pixels verlicht. Dit kan op verschillende manieren. In het kort kom je de volgende soorten local dimming tegen: Mini-led, Full array, Back lit, Edge lit en Self-emmitting (OLED). Hoe beter de local dimming des te beter wordt het contrast bij de televisie. Met andere woorden, de zwartwaarde is hierbij het beste. Mini-led is op dit moment de beste manier van local dimming en heeft, naast OLED (waarbij elke pixel zichzelf verlicht), de beste zwartwaarde. Hieronder kun je de door ons als goed beoordeelde local dimming televisies bekijken.

Goed beoordeelde local dimming televisies 2024:

LG OLED TV

LG OLED

De OLED televisies van LG staan bekend om de zeer diepe zwartwaarde en het goede contrast. Zwart is ook echt zwart. Ook hebben OLED tv’s een goede kijkhoek waardoor je ook schuin goed naar de televisies kunt kijken.

Lees verder >>

Samsung Neo QLED TV

Samsung Neo QLED

Met de Samsung Neo QLED televisies komen je favoriete films, series en games realistisch en levendig in beeld. Deze 4K en 8K televisies hebben haarscherp beeld en hebben een zeer hoge helderheid en minder reflectie.

Lees verder >>

Sony OLED TV

Sony Bravia OLED

Bij de Sony Bravia OLED televisies is veel aandacht besteed aan de beeldkwaliteit. Je hebt een scherp beeld met rijke, natuurgetrouwe kleuren. De OLED modellen hebben een breed kleurbereik en diepe zwartwaarden.

Lees verder >>

Samsung QD OLED TV

Samsung QD OLED

De Samsung QD OLED is een combinatie van een QLED en een OLED scherm. Je hebt niet alleen een zeer goede helderheid, ook het contrast is goed. Het is de nieuwste techniek die Samsung heeft toegepast in een televisie.

Lees verder >>

Philips The One Ambilight

Met een Philips The One Ambilight televisie bekijk jij haarscherpe en kleurrijke beelden. Dankzij HDR ziet het er zeer realistisch uit. Met de Ambilight techniek kleurt je muur mee met de actie op het scherm.

Lees verder >>

Wat is local dimming

De term local dimming wordt gebruikt om aan te geven op welke manier de verlichting bij een televisie is geregeld. Het dimmen van de achtergrondverlichting kan namelijk op verschillende manieren. Elke soort local dimming heeft voordelen maar ook nadelen. Om terug te komen op de vraag ‘wat is local dimming’, kan gezegd worden dat local dimming een techniek is wat de zwartweergave van de televisie regelt. In een donkere scene moet er minder verlichting aanwezig zijn dan in een lichte scene. Als licht en donker in dezelfde scene zitten, kun je goed het verschil ontdekken tussen de verschillende soorten local dimming. Hieronder lees je dan ook meer over de verschillen en wat de beste local dimming op dit moment is.

Welke soorten local dimming zijn er?

Het verlichten van de televisie kan op verschillende manieren. Zoals eerder benoemd hebben elk hun eigen voordelen maar ook nadelen. Er zijn vier soorten achtergrondverlichting voor LCD/(Q)LED televisies. Daarnaast is er nog de OLED variant. De reden waarom deze apart wordt benoemd kom je achter bij het lezen van de verschillen en de verschillende soorten.

 • Mini-led

  Een televisie die is uitgerust met mini-led is voorzien van vele, tot wel duizenden, kleine led lampjes die de verlichting regelen. Hierdoor kan zeer nauwkeurig het contrast tussen licht en donker worden geregeld. Donker is hierbij ook echt donker. De verlichting kan zelfs geheel worden uitgezet om de diepste zwartwaarde te bereiken.

 • Full array

  De techniek met Full array is vergelijkbaar met de mini-led. Het verschil is echter dat bij full array geen duizenden maar honderden lampjes zitten die geclusterd de verlichting regelen. Er is alsnog een goed contrast tussen licht en donker aanwezig maar bij hele donkere scenes kan er iets verstrooid licht zichtbaar zijn.

 • Back lit

  Als er gekeken wordt naar dimming op basis van back lit dan valt op dat er gewerkt wordt met nog minder achtergrondverlichting. Het wordt dan ook global dimming genoemd. De televisie is opgedeeld in grote clusters die tegelijk worden verlicht. Afhankelijk van het formaat ligt dit in maximaal enkele tientallen. Het contrast is daardoor minder goed zichtbaar als je het vergelijk met full array en mini-led.

 • Edge lit

  De meest gebruikte techniek bij, met name de goedkopere televisies, is edge lit. De verlichting is hierbij niet achter het scherm geplaatst maar aan de randen. Het grote voordeel is dat het scherm daardoor erg dun kan blijven, het nadeel is dat het contrast minder goed kan worden weergegeven. Je kunt dit herkennen aan de lichte rand aan de hoeken van het scherm wanneer er een compleet zwart scherm wordt getoond. 

 • Self-emitting (OLED)

  een andere manier van het verlichten van het beeldscherm is door gebruik te maken van self-emitting LED. Dit wordt ook wel OLED genoemd. Hierbij verlichten de pixels zichzelf waardoor er geen achtergrond verlichting aanwezig hoeft te zijn. Het contrast is hierbij het hoogste, maar het nadeel is van de helderheid iets minder is doordat de verlichting minder krachtig is.

Wat is de beste local dimming?

Hierboven kun je de verschillende soorten local dimming bekijken. Nu de verschillende termen zijn uitgelegd is een logische vervolgvraag, wat is nu de beste local dimming? Als er puur gekeken wordt naar het contrast dan is OLED en Mini-led op dit moment de beste keuze. Dat wil niet zeggen dat Full array, Back lit of Edge lit geen goede beeldkwaliteit kunnen leveren. Voor het dagelijks gebruik, of voor bijvoorbeeld in een slaapkamer, zijn dit ook goede alternatieven. Voor wie in een hele felle ruimte zit en last heeft van tegenlicht van bijvoorbeeld de zon of verlichting, kan met OLED wat verminderde helderheid ervaren. Dit is echter ook weer afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. 

Mini-led, Full aray, Back lit, Edge lit of OLED?

De verschillende soorten (Mini-led, Full array, Back lit, Edge lit en Self-emitting OLED) hebben elk voordelen maar ook nadelen. De verschillen bij local dimming zijn minimaal voor de gemiddelde televisiekijker. De verschillen bij local dimming zit hem voor het grootste gedeelte in de hoeveelheid lichtjes bij de achtergrondverlichting en de plaats waar deze zich bevinden. Zo verlicht Edge lit alleen via de randen terwijl Back lit, Full array en Mini-led achter het gehele scherm zijn geplaatst. Back lit is voorzien van enkele tot tientallen clusters, Full array honderden clusters heeft en bij mini-led duizenden led lampjes de verlichting regelen. De verschillen bij local dimming zie je dus terug in de hoeveelheid clusters/ lampjes. Hoe meer er hiervan aanwezig zijn, hoe beter het contrast.

Local dimming vs Global dimming

De technieken Mini-led en Full array kunnen zeer nauwkeurig de hoeveelheid verlichting regelen. Het wordt daarom ook local dimming genoemd. Een andere techniek zoals Back lit werkt met minder lichtjes waardoor de televisie in verschillende zones wordt verlicht. Er kan daardoor alleen globaal worden gedimd en niet specifiek een klein gedeelte van de televisie. Daardoor wordt Back lit ook wel Global dimming genoemd. 

Verschil OLED en Mini-led

Daarnaast is er nog een verschil tussen OLED en Mini-led (en full array, Back lit en Edge lit). Dit heeft te maken met het feit dat een OLED scherm elke pixel zelf heeft voorzien van verlichting. Er is daardoor geen achtergrondverlichting nodig. De schermen kunnen hierdoor zeer dun worden gemaakt. Het verschil met OLED en Mini-led is met het blote oog waarschijnlijk moeilijk te zien. Beide schermen hebben een zeer hoog contrast. Local dimming met Mini-led zorgt wel voor een hogere helderheid omdat deze verlichting krachtiger is dan van een OLED scherm.

Contrast met local dimming

Het doel van local dimming is het verhogen van het contrast om een zo diep mogelijk zwartwaarde te creëren waardoor scenes met hele donkere en lichte delen zeer nauwkeurig kunnen worden weergegeven. Je kunt dit het beste vergelijken met een scene in de nacht waarbij er bijvoorbeeld straatverlichting in beeld wordt gebracht. Het beeld moet dan goed donker zijn waarbij enkel de straatverlichting wordt voorzien van verlichting. Dit bereik je alleen door een zeer hoog contrast met vele duizenden led lampjes die de televisie zeer secuur aansturen. Ons advies is dan ook om te kijken naar een televisie die is voorzien van Mini-led, Full array of een OLED voor de beste contrast met local dimming.

Populaire pagina's