Home » Strepen in beeld TV

Strepen in beeld TV

door tvadvies-operator

Zie jij plots strepen op je televisie en wil je dit graag verhelpen? In dit artikel wordt nader ingegaan op de verschillende oorzaken van strepen in beeld van je televisie en lees je hoe je dit kunt verhelpen. Strepen in beeld van je TV zijn erg hinderlijk. In sommige gevallen is het zelf te verhelpen, maar in de meeste gevallen betekenen de strepen in het beeld dat je televisie vervangen dient te worden. Op de website van coolblue zie je welke stappen je kunt ondernemen om proberen de strepen zelf te verhelpen. Werkt het niet? Dan is vervangen de enige juiste optie. Bekijk hieronder wat je kunt doen als je strepen op je TV scherm hebt:

Top 5 goede televisies die niet snel strepen zullen krijgen:

Samsung Neo QLED TV

Samsung Neo QLED 

Met de Samsung Neo QLED televisies komen je favoriete films, series en games realistisch en levendig in beeld. Deze 4K en 8K televisies hebben haarscherp beeld en hebben een zeer hoge helderheid en minder reflectie.

Lees verder >>

LG OLED TV

LG OLED

De OLED televisies van LG staan bekend om de zeer diepe zwartwaarde en het goede contrast. Zwart is ook echt zwart. Ook hebben OLED tv’s een goede kijkhoek waardoor je ook schuin goed naar de televisies kunt kijken.

Lees verder >>

Sony OLED TV

Sony Bravia OLED

Bij de Sony Bravia OLED televisies is veel aandacht besteed aan de beeldkwaliteit. Je hebt een scherp beeld met rijke, natuurgetrouwe kleuren. De OLED modellen hebben een breed kleurbereik en diepe zwartwaarden.

Lees verder >>

Samsung QD OLED TV

Samsung QD OLED

De Samsung QD OLED is een combinatie van een QLED en een OLED scherm. Je hebt niet alleen een zeer goede helderheid, ook het contrast is goed. Het is de nieuwste techniek die Samsung heeft toegepast in een televisie.

Lees verder >>

Philips The One Ambilight

Met een Philips The One Ambilight televisie bekijk jij haarscherpe en kleurrijke beelden. Dankzij HDR ziet het er zeer realistisch uit. Met de Ambilight techniek kleurt je muur mee met de actie op het scherm.

Lees verder >>

Verticale en horizontale strepen op beeldscherm TV

Op het beeldscherm van je televisie kun je verticale en horizontale strepen krijgen. Het komt vrijwel nooit voor dat strepen diagonaal gaan. Bij een barst in je scherm zie je dit wel, maar de schade is daarbij ook vele malen groter. Hoe komt het dat je verticale en horizontale strepen op je beeldscherm hebt?

Verticale strepen op beeldscherm TV

De oorzaak van verticale strepen in het scherm van je TV is een storing in de aansturing van een kolom of laat zien dat je scherm is beschadigd. Als je tegen het scherm stoot, de televisie valt of er iets warms bij het scherm staat kan er schade ontstaan. Dit kan resulteren in verticale strepen. 

Horizontale strepen op beeldscherm TV

Het kan ook voorkomen dat je horizontale strepen op je TV hebt. Er is dan sprake van een defect in een rij. Ook kan er, net als bij de verticale strepen, schade zijn ontstaan door vallen, stoten of iets warms. Het kan soms lastig achterhalen zijn waardoor er plots horizontale strepen op het beeldscherm van je televisie verschijnen. Ontstaat het zomaar, zonder dat je tegen het scherm hebt gestoten, de tv is gevallen of er iets warms naast staat? Ouderdom is daarbij de meest voorkomende oorzaak.

Strepen kunnen horizontaal en verticaal door het beeld gaan. Indien de strepen op meerdere zenders te zien zijn, is er een defect opgetreden in het beeldscherm van je televisie. Je TV zal waarschijnlijk vervangen moeten worden.

Zwarte streep op TV

Bij een vroegere beeldbuis kon je een dikke streep zien wat eruit zag als een soort lekkende vulpen. Dit is tegenwoordig niet meer mogelijk met de komst van OLED en QLED schermen. Wel komt het nog wel eens voor dat er een zwarte streep op TV te zien is. Dit kan te maken hebben met de aansluiting van bijvoorbeeld een settopbox van je provider en de HDMI kabel waarmee die is verbonden met de televisie. Je kunt niet alleen een zwarte streep krijgen, ook kan het beeld volledig zwart worden. Bekijk de kabel om het euvel in veel gevallen weer op te lossen. Blijft de streep in beeld ook na het resetten van de beeldinstellingen? Dan is de oplossing hoogstwaarschijnlijk het vervangen van je TV.

Gekleurde strepen op TV scherm

Naast de zwarte strepen zijn er ook televisies waarbij er gekleurde strepen op het TV scherm worden getoond. In veel gevallen is dit een fout in de software en moet je de televisie resetten. Ook kan bijvoorbeeld een HDMI kabel storen. Indien je dit hebt gecontroleerd en de gekleurde strepen blijven, ook op andere kanalen, op het TV scherm staan, dan ligt het aan het scherm zelf. Een defect scherm kan binnen de garantieperiode worden vervangen, heb je hem al een aantal jaren in bezit? Dan is het kopen van een nieuwe televisie de enigste optie die nog over is.

Soort streepOorzaak
Horizontale streepZwarte streep: Beeldscherm defect
Verticale streepZwarte streep: Beeldscherm defect
Gekleurde strepenMogelijk beeldschermstoring, beeld resetten via de instellingen van de televisie. Zijn de strepen na het resetten nog steeds aanwezig? Beeldscherm defect.

Strepen op (kapot) TV scherm

Betekenen strepen op je TV scherm altijd dat je scherm kapot is en je een nieuwe televisie moet kopen? In veel gevallen is dit de enige optie om het probleem goed op te lossen. Wanneer een televisie een jaar of 6 oud is dan is deze technisch afgeschreven. In veel gevallen functioneert de televisie nog prima maar verschillende SMART functies worden na die tijd niet meer voorzien van een update en ook het vervangen van onderdelen is een kostbare aangelegenheid.Je kunt dus concluderen dat strepen op je TV scherm betekenen dat je televisie kapot is, of binnenkort kapot gaat.

TV met strepen in het beeld

Een TV met strepen in beeld zul je dan ook moeten vervangen. Indien het een zeer kleine streep is dan kun je nog prima enige tijd wachten met vervangen. Misschien heb je het zelf niet eens in de gaten dat er een streep door je scherm loopt. Wordt het erger en heb je er last van tijdens het kijken van je favoriete film, serie of ander programma? Dan moet je actie ondernemen om hem te vervangen. Op verschillende forums lees je ook de ervaringen van anderen.  De nieuwste modellen zijn voorzien van de meest actuele technische snufjes en verbruiken tevens veel minder energie dan een oudere televisie.

Streep op TV scherm Samsung, Philips, Sony en LG

Strepen op je TV scherm komen voor bij alle bekende merken. De bouwkwaliteit van je televisie is wel van invloed op de directe levensduur en dus ook de kans op strepen op je scherm. Samsung, Philips, Sony en LG zijn de meest bekende merken en daarbij zul je dan ook strepen op het scherm kunnen zien. Indien je het scherm niet zelf (per ongeluk) hebt beschadigd zul je met de nieuwste modellen van Samsung, Philips, Sony en LG niet snel strepen op je TV scherm krijgen. Echter, er kan altijd een storing plaatsvinden waardoor je toch een streep in je beeld krijgt. Bel dan gerust met de winkel waar je de televisie hebt gekocht om te bespreken welke mogelijkheden er zijn. Binnen de garantie wordt het probleem in ieder geval verholpen.

Populaire pagina's