Home » Vlekken op TV scherm

Vlekken op TV scherm

door tvadvies-operator

Heb jij vlekken op je televisie en ben je benieuwd waardoor dit komt en hoe je dit kunt oplossen? In dit artikel lees je meer informatie over de mogelijk oorzaken en oplossingen om de vlekken weer van het TV scherm te krijgen. Vlekken in het beeld van je TV scherm kun je krijgen als de achtergrondverlichting een storing heeft. Hierdoor wordt een gedeelte van je televisie te fel of te donker verlicht. Dit komt de beeldkwaliteit niet ten goede. Er zijn een aantal oplossingen op de website van coolblue te lezen die je kunt proberen als je vlekken in het beeld van je televisie hebt. Je ziet daarna direct of je de juiste oplossing hebt gevonden. Bekijk hieronder wat je kunt doen als je vlekken op je beeldscherm van je televisie hebt:

Top 5 goede televisies die niet snel vlekken zullen krijgen:

Samsung Neo QLED TV

Samsung Neo QLED 

Met de Samsung Neo QLED televisies komen je favoriete films, series en games realistisch en levendig in beeld. Deze 4K en 8K televisies hebben haarscherp beeld en hebben een zeer hoge helderheid en minder reflectie.

Lees verder >>

LG OLED TV

LG OLED

De OLED televisies van LG staan bekend om de zeer diepe zwartwaarde en het goede contrast. Zwart is ook echt zwart. Ook hebben OLED tv’s een goede kijkhoek waardoor je ook schuin goed naar de televisies kunt kijken.

Lees verder >>

Sony OLED TV

Sony Bravia OLED

Bij de Sony Bravia OLED televisies is veel aandacht besteed aan de beeldkwaliteit. Je hebt een scherp beeld met rijke, natuurgetrouwe kleuren. De OLED modellen hebben een breed kleurbereik en diepe zwartwaarden.

Lees verder >>

Samsung QD OLED TV

Samsung QD OLED

De Samsung QD OLED is een combinatie van een QLED en een OLED scherm. Je hebt niet alleen een zeer goede helderheid, ook het contrast is goed. Het is de nieuwste techniek die Samsung heeft toegepast in een televisie.

Lees verder >>

Philips The One Ambilight

Met een Philips The One Ambilight televisie bekijk jij haarscherpe en kleurrijke beelden. Dankzij HDR ziet het er zeer realistisch uit. Met de Ambilight techniek kleurt je muur mee met de actie op het scherm.

Lees verder >>

Vlekken op TV scherm

De achtergrondverlichting van je televisie zorgt ervoor dat de kleuren op het scherm worden verlicht. Dit kan doormiddel van verschillende technieken gebeuren. Wanneer hierbij een storing plaatsvindt, kun je vlekken op je TV scherm krijgen. Een LED lampje kan kapot gaan waardoor je een donkere vlek krijgt. Ook kan het ervoor zorgen dat het juist overbelicht wordt. Je krijgt dan een lichtvlek of witte vlek op je scherm. De oorzaken van de vlekken op je TV kan vrij divers zijn. Enkele oorzaken worden daarom in dit artikel benoemd.

Krijg je vlekken in beeld van een televisie terwijl je nog garantie hebt? Neem direct contact op met de winkel waar je de televisie hebt gekocht zodat het probleem snel verholpen kan worden.

Oorzaak vlekken op TV

Er zijn meerdere oorzaken waardoor er vlekken op je TV scherm kunnen komen. Uiteraard kunnen er vlekken zoals vetvlekken op je scherm komen, dit kun je eenvoudig verwijderen met een licht vochtige doek met een klein beetje glasreiniger. De vlekken die wij in dit artikel bedoelen zijn vlekken dit in het scherm zitten. Deze vlekken worden veroorzaakt door een storing in de verlichting. Hoe de vlekken er uit zien en hoe groot deze vlekken zijn worden bepaalt door het soort achtergrondverlichting dat aanwezig is in je televisie. De lichtvlek op je televisie kan in sommige gevallen worden opgelost door de beeldinstellingen te resetten.

Lichtvlek op televisie

Helaas is gebleken dat bij de meeste lichtvlekken op je televisie een defect of storing is opgetreden die verholpen moet worden door een professional. De reparatiekosten kunnen sterk uiteenlopen waardoor een televisie in vrijwel alle gevallen moet worden vervangen. 

Heb je nog garantie omdat je de televisie nog maar kort in het bezit hebt? Neem dan direct contact op met de winkel waar je de televisie hebt gekocht zodat het probleem snel verholpen kan worden. Binnen de garantietermijn wordt het scherm gerepareerd of wordt de televisie in zijn totaliteit vervangen. Bewaar daarom altijd goed je aankoopbewijs. Heb je een oudere televisie die aan het einde zijn van levensduur zit, dan is vervangen de meest verstandige optie.

In de onderstaande tabel zie je de drie meest voorkomende kleuren met de oorzaak van de vlekken op het TV scherm.

Soort lichtvlekOorzaak
Witte vlekLED kan niet meer dimmen
Donkere vlekLED kan niet meer branden
Blauwe/ paarse vlekLED gaat binnenkort kapot of krijgt niet meer de juiste kleur

Witte vlekken op televisie

Bij witte vlekken op de televisie kan de LED lamp niet meer dimmen. De verlichting zal daarom op de maximale felheid blijven branden. Bij donkere beelden zie je daarom een witte vlek in het beeld. Dit is zeer hinderlijk, zeker als het meerdere LED lampen zijn waarbij het defect is opgetreden. 

Donkere vlekken op televisie

Donkere vlekken op het TV scherm duiden juist op een LED lamp die niet meer werkt. Hij kan het scherm niet meer verlichten waardoor dit gedeelte altijd donker, of een stuk donkerder zal blijven. Juist bij een lichte omgeving of bij een lichte scene zie je een duidelijke donkere vlek. In tegenstelling tot de witte vlekken kunnen de donkere vlekken voor minder hinder zorgen. 

Blauwe of paarse vlekken op televisie

Als een LED lamp bijna kapot gaat kan deze van kleur veranderen. Vaak worden ze dan blauw of paars. Er zijn ook televisies waarbij er geen achtergrondverlichting aanwezig is maar de LED lampen zelf van kleur veranderen. Deze zeer kleine lampjes kunnen in een groepje kapot gaan waardoor je een gekleurde vlek in het scherm te zien krijgt.

Vlekken op TV scherm Samsung, Philips, Sony en LG

Het komt regelmatig voor dat bij oudere televisies van Samsung, Philips, Sony of LG er vlekken op het TV scherm optreden. In veel gevallen is dit een defect wat niet meer verholpen kan worden. De eerste en tweede generatie platte televisies waren destijds nog volop in ontwikkeling en nog niet voorzien van de goede kwaliteit verlichting die in de huidige modellen is verwerkt. Wie tegenwoordig een televisie koopt van Samsung, Philips, Sony of LG zal dan ook niet snel een vlek op het scherm te zien krijgen.

Populaire pagina's