Home » SDR of HDR?

SDR of HDR?

door tvadvies-operator

Wat betekent HDR en waarom zorgt dit voor de beste beeldkwaliteit? De kleurdiepte van een televisie wordt weergegeven met de termen SDR of HDR. Bij een SDR televisie worden de beelden met 8 bit weergegeven. Een HDR televisie maakt gebruik van 10 bit. De verschillen hiertussen lijken klein maar zijn erg groot. Zo heeft een 8 bit TV ‘slechts’ 17 miljoen kleuren, terwijl een 10 bit TV 1 miljard kleuren kan laten zien. De kleurdiepte, met andere woorden, de hoeveelheid kleuren die worden weergegeven zijn bij een SDR TV lager dan bij een HDR TV. Wil je maximaal genieten van de beste beeldkwaliteit? Kies dan altijd voor een HDR TV. Hieronder kun je de door ons als zeer goed beoordeelde HDR televisies bekijken:

Goed beoordeelde HDR televisies 2023:

Samsung Neo QLED 65QN95A

Met de Samsung Neo QLED 65QN95A komen je favoriete films, series en games realistisch en levendig in beeld. Deze 4K televisie heeft dankzij de Neo QLED technologie duizenden kleine led lampen die individueel kunnen oplichten en dimmen. Door het QLED scherm en het 10 bit paneel toont de tv ook een breed kleurbereik van 1 miljard kleuren.

Lees verder >>

LG OLED55C16LA

Met de LG OLED55C16LA komt alles wat je kijkt levensecht in beeld. Deze 4K tv heeft een OLED scherm, waardoor miljoenen pixels individueel kleuren produceren, oplichten of zichzelf helemaal uitschakelen. Het 10 bit paneel zorgt voor de mooiste kleurenweergave.

Lees verder >>

Sony OLED KE-55A8P (2021)

Sony OLED KE-55A8P

Met de Sony KE-55A8P geniet je van levensechte beelden en realistisch geluid. Deze 4K tv heeft een OLED scherm waardoor miljoenen pixels individueel kleuren produceren, oplichten of zichzelf helemaal uitschakelen. In combinatie met het 10 bit paneel geniet je bovendien van realistische kleuren

Lees verder >>

Samsung Neo QLED 8K 65QN800A

Met de Samsung Neo QLED 65QN800A bekijk je haarscherpe, heldere en gedetailleerde beelden. Deze 8K televisie gebruikt als achtergrondverlichting duizenden kleine led lampjes. Hierdoor hebben beelden een krachtig contrast. Door de One Connect Box slechts 1 dunne kabel naar de TV.

Lees verder >>

Philips 65OLED805 - Ambilight (2020)

Philips 65OLED805 – Ambilight

Met de Philips 65OLED805 ben je verzekerd van een scherp beeld met een levensecht contrast en realistische kleuren. Deze tv is uitgerust met een OLED scherm. Samen met het 10 bit paneel, wat zorgt voor 1 miljard kleuren, en de HDR ondersteuning zorgt dit voor een realistische kleurweergave.

Lees verder >>

8 bit vs 10 bit

De kleurdiepte van een televisie is een term die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel verschillende kleuren een televisie kan weergeven. Er zijn televisies die de kleuren weergeven met een 8 bit scherm maar ook met een 10 bit scherm. Een 8 bit scherm wordt ook wel een SDR scherm genoemd. Een SDR heeft een kleurenpallet van 17 miljoen kleuren. Een televisie met een 10 bit scherm heeft veel meer kleuren. In totaal 1 miljard. Dit worden ook wel HDR televisies genoemd. Een 4K HDR TV zorgt voor de allerbeste beeldkwaliteit.

HDR TV betekenis

Wat is HDR TV? HDR staat voor High Dynamic Range. Er zijn verschillende soorten HDR op de markt. Hieronder kun je de verschillen in HDR bekijken. Een televisie met een 10 bit HDR scherm kan 1 miljard kleuren weergeven. Het beeld ziet er, in tegenstelling tot een SDR scherm, veel levendiger uit. Er zijn verschillende soorten HDR op de markt. Hieronder worden ze kort beschreven.

  • HDR 10

   Dit HDR formaat kom je het meest tegen bij films en series. In combinatie met een QLED TV zorgt dit voor zeer mooie beelden. Je vindt HDR 10 onder andere op Blu-ray films en je streamt films en series via diverse apps op je smart TV zoals als Netflix, Amazon en Apple TV. Ook zijn er spelcomputers die HDR10 ondersteunen. Dit zijn diverse Xbox modellen en de nieuwste Playstation.
  • HDR 10+

   HDR10+ lijkt op hierboven echter is het voorzien van dynamische metadata. Dit betekent dat de informatie over de kleuren en de helderheid niet voor de hele film of aflevering hetzelfde is, maar verschilt per scène of beeld. Het is hierdoor preciezer en meer afgestemd op de weet te geven beelden. Onder andere Amazon en Rakuten maken hiervan gebruik.
  • Dolby Vision

   Dolby Vision is een populair HDR formaat. Netflix, Amazon, Disney Apple TV en diverse Blu-Ray films zijn voorzien van dit formaat. Veel OLED TV’s ondersteunen ditDeze variant is ook voorzien van dynamische metadata. Heb je een Xbox series X? Dan kun je hier ook gebruik van maken.
  • HLG

   Een formaat dat nog volop in ontwikkeling is, is HLG. Je komt het dan ook nog niet vaak tegen. Dit kan in de loop der jaren uiteraard veranderen. Een televisie die HLG ondersteunt is dan ook niet verkeerd.

Beste HDR televisie 2023

Is HDR een toevoeging voor je televisie of is een SDR scherm ook voldoende? De beeldkwaliteit van de beste HDR televisie is vele malen mooier dan van een standaard dynamic range (SDR) televisie. Dit komt doordat HDR maar liefst 1 miljard kleuren kan weergeven terwijl dit bij SDR 17 miljoen is. Het TV formaat is daarbij niet relevant.

HDR is een formaat die gebruikt wordt om de kleuren van een film, serie of uitzending weer te geven. Zoals hierboven is weergegeven zijn er verschillende types die gebruikt worden. Het is dan ook belangrijk dat de tv deze formaten ondersteunt. Met de beste tv van 2023 met HDR kun je dit allemaal bekijken.

Beste SDR televisie 2023

Voor wie niet de behoefte heeft aan het maximale aantal kleuren en met 17 miljoen kleuren genoegen neemt, kan het beste kiezen voor een SDR televisie. Er is weinig tot geen prijsverschil tussen een HDR en een SDR televisie waardoor ons advies zou zijn om voor een HDR televisie te gaan zodat je helemaal klaar bent voor de komende jaren. Er zal namelijk steeds meer worden uitgezonden in HDR kwaliteit. De beste HDR televisie komt dan het beste tot zijn recht en laat op prachtige, natuurlijke wijze de kleuren van een film, serie of uitzending zien.

Beste koop HDR TV

Er zijn veel verschillende HDR TV’s te koop. Wat is nu een goede en wat is de beste koop High Dynamic Range TV? Diverse grote merken zoals Samsung, Sony, Philips en Panasonic hebben televisies op de markt met een High Dynamic Range scherm. Het is belangrijk dat je kijkt welke type HDR de televisie ondersteunt. De beste koop High Dynamic Range TV ondersteunt alle varianten zodat je geen kleur hoeft te missen. Kies ook altijd voor een 100 Hz voor scherpe beelden bij snel bewegende scenes.Ben jij benieuwd wat de beste koop HDR TV van 2023 is? Bekijk dan het bovenstaand overzicht en vergelijk zelf de verschillende beste koop High Dynamic Range televisies.

Populaire pagina's