Home » SDR of HDR?

SDR of HDR?

door tvadvies-operator

Wat betekent HDR en waarom zorgt dit voor de beste beeldkwaliteit? De kleurdiepte van een televisie wordt weergegeven met de termen SDR of HDR. Bij een SDR televisie worden de beelden met 8 bit weergegeven. Een HDR televisie maakt gebruik van 10 bit. De verschillen hiertussen lijken klein maar zijn erg groot. Zo heeft een 8 bit TV ‘slechts’ 17 miljoen kleuren, terwijl een 10 bit TV 1 miljard kleuren kan laten zien. De kleurdiepte, met andere woorden, de hoeveelheid kleuren die worden weergegeven zijn bij een SDR TV lager dan bij een HDR TV. Wil je maximaal genieten van de beste beeldkwaliteit? Kies dan altijd voor een HDR TV. Hieronder kun je de door ons als zeer goed beoordeelde HDR televisies bekijken:

Goed beoordeelde HDR televisies 2024:

Samsung Neo QLED TV

Samsung Neo QLED 

Met de Samsung Neo QLED televisies met 10 bit HDR komen je favoriete films, series en games realistisch en levendig in beeld. Deze 4K en 8K televisies hebben haarscherp beeld en hebben een zeer hoge helderheid.

Lees verder >>

LG OLED TV

LG OLED

De OLED televisies van LG staan bekend om de zeer diepe zwartwaarde en het goede contrast. Zeker met een 10 bit HDR functie. Zwart is ook echt zwart. De kleuren lijken levensecht en films worden hierdoor zeer mooi vertoond.

Lees verder >>

Sony OLED TV

Sony Bravia OLED

Bij de Sony Bravia OLED televisies is veel aandacht besteed aan de beeldkwaliteit. Je hebt een scherp beeld met rijke, natuurgetrouwe kleuren. De OLED modellen hebben een breed kleurbereik door 10 bit HDR en diepe zwartwaarden.

Lees verder >>

Samsung QD OLED TV

Samsung QD OLED

De Samsung QD OLED is een combinatie van een QLED en een OLED scherm. Je hebt niet alleen een zeer goede helderheid, ook het contrast is goed. Het is de nieuwste techniek die Samsung heeft toegepast in een televisie.

Lees verder >>

Philips The One Ambilight

Met een Philips The One Ambilight televisie bekijk jij haarscherpe en kleurrijke beelden. Dankzij HDR ziet het er zeer realistisch uit. Met de Ambilight techniek kleurt je muur mee met de actie op het scherm.

Lees verder >>

8 bit vs 10 bit

De kleurdiepte van een televisie is een term die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel verschillende kleuren een televisie kan weergeven. Er zijn televisies die de kleuren weergeven met een 8 bit scherm maar ook met een 10 bit scherm. Een 8 bit scherm wordt ook wel een SDR scherm genoemd. Een SDR heeft een kleurenpallet van 17 miljoen kleuren. Een televisie met een 10 bit scherm heeft veel meer kleuren. In totaal 1 miljard. Dit worden ook wel HDR televisies genoemd. Een 4K HDR TV zorgt voor de allerbeste beeldkwaliteit.

HDR TV betekenis

Wat is HDR TV? HDR staat voor High Dynamic Range. Er zijn verschillende soorten HDR op de markt. Hieronder kun je de verschillen in HDR bekijken. Een televisie met een 10 bit HDR scherm kan 1 miljard kleuren weergeven. Het beeld ziet er, in tegenstelling tot een SDR scherm, veel levendiger uit. Er zijn verschillende soorten HDR op de markt. Hieronder worden ze kort beschreven.

  • HDR 10

   Dit HDR formaat kom je het meest tegen bij films en series. In combinatie met een QLED TV zorgt dit voor zeer mooie beelden. Je vindt HDR 10 onder andere op Blu-ray films en je streamt films en series via diverse apps op je smart TV zoals als Netflix, Amazon en Apple TV. Ook zijn er spelcomputers die HDR10 ondersteunen. Dit zijn diverse Xbox modellen en de nieuwste Playstation.
  • HDR 10+

   HDR10+ lijkt op hierboven echter is het voorzien van dynamische metadata. Dit betekent dat de informatie over de kleuren en de helderheid niet voor de hele film of aflevering hetzelfde is, maar verschilt per scène of beeld. Het is hierdoor preciezer en meer afgestemd op de weet te geven beelden. Onder andere Amazon en Rakuten maken hiervan gebruik.
  • Dolby Vision

   Dolby Vision is een populair HDR formaat. Netflix, Amazon, Disney Apple TV en diverse Blu-Ray films zijn voorzien van dit formaat. Veel OLED TV’s ondersteunen ditDeze variant is ook voorzien van dynamische metadata. Heb je een Xbox series X? Dan kun je hier ook gebruik van maken.
  • HLG

   Een formaat dat nog volop in ontwikkeling is, is HLG. Je komt het dan ook nog niet vaak tegen. Dit kan in de loop der jaren uiteraard veranderen. Een televisie die HLG ondersteunt is dan ook niet verkeerd.

Beste HDR televisie 2024

Is HDR een toevoeging voor je televisie of is een SDR scherm ook voldoende? De beeldkwaliteit van de beste HDR televisie is vele malen mooier dan van een standaard dynamic range (SDR) televisie. Dit komt doordat HDR maar liefst 1 miljard kleuren kan weergeven terwijl dit bij SDR 17 miljoen is. Het TV formaat is daarbij niet relevant.

HDR is een formaat die gebruikt wordt om de kleuren van een film, serie of uitzending weer te geven. Zoals hierboven is weergegeven zijn er verschillende types die gebruikt worden. Het is dan ook belangrijk dat de tv deze formaten ondersteunt. Met de beste tv van 2024 met HDR kun je dit allemaal bekijken.

Beste SDR televisie 2024

Voor wie niet de behoefte heeft aan het maximale aantal kleuren en met 17 miljoen kleuren genoegen neemt, kan het beste kiezen voor een SDR televisie. Er is weinig tot geen prijsverschil tussen een HDR en een SDR televisie waardoor ons advies zou zijn om voor een HDR televisie te gaan zodat je helemaal klaar bent voor de komende jaren. Er zal namelijk steeds meer worden uitgezonden in HDR kwaliteit. De beste HDR televisie komt dan het beste tot zijn recht en laat op prachtige, natuurlijke wijze de kleuren van een film, serie of uitzending zien.

Beste koop HDR TV

Er zijn veel verschillende HDR TV’s te koop. Wat is nu een goede en wat is de beste koop High Dynamic Range TV? Diverse grote merken zoals Samsung, Sony, Philips en Panasonic hebben televisies op de markt met een High Dynamic Range scherm. Het is belangrijk dat je kijkt welke type HDR de televisie ondersteunt. De beste koop High Dynamic Range TV ondersteunt alle varianten zodat je geen kleur hoeft te missen. Kies ook altijd voor een 100 Hz voor scherpe beelden bij snel bewegende scenes.Ben jij benieuwd wat de beste koop HDR TV van 2024 is? Bekijk dan het bovenstaand overzicht en vergelijk zelf de verschillende beste koop High Dynamic Range televisies.

Populaire pagina's